Πότσης Οδυσσέας χειρουργός οδοντίατρος

facebook twitter linkedin
A+ A A-

Ο βρυγμός στην παιδική ηλικία: Όταν το παιδί τρίζει τα δόντια του

Περιπου 15% έως 30% των παιδιών μικρής ηλικίας σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους.

Οι κύριες περίοδοι που μπορεί ένα παιδί να σφίγγει τα δόντια του είναι δύο:

 1. Όταν ανατέλλουν τα πρώτα νεογιλά δόντια στο στόμα
 2. Όταν σε μεγαλύτερη ηλικία τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από μόνιμα

Σε καθημερινή βάση το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις ώρες του ύπνου και λιγότερο όταν το παιδί είναι ξύπνιο.

Το συνεχές σφίξιμο ή τρίξιμο που κάνει το παιδί υποσυνείδητα, μπορεί να ευθύνεται γαι διάφορες ενοχλήσεις πολύ μπορεί να αισθάνεται όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στη γνάθο ή/και φθορά των δοντιών.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει;

 1. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να χαλαρώσει πριν πέσει για ύπνο. Μειώνοντας τα επίπεδα stress είναι λιγότερο πιθανό το παιδί να αντιδρά σφίγγωντας τα δόντια στον ύπνο.
 2. Δοκιμάστε να του κάνετε ένα απαλό μασάζ στους μύες της γνάθου. Ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης διαδοχικά της ομάδας των μυών της στοματικής περιοχής μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες.
 3. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να πίνει αρκετό νερό. Πολλές φορές η συνήθεια του τριξίματος των δοντιών συνδέεται με την αφυδάτωση.
 4. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας που μπορεί έπειτα από μία εξέταση να σας ενημερώσει εαν το παιδί σας σφίγγει παρά λειτουργικά τα δόντια του.

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο, στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι χρήσιμη ή κατασκευή κάποιων προσωρινών στεφανών ή ενός ενδοστοματικού νάρθηκα (πλαστικό μασέλακι) νυκτός που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα του προβλήματος.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 08:34

Εμφανίσεις: 1662

Σύγχρονη Οδοντιατρική

Είναι γεγονός πως η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχει επιταχυνθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Πλέον είμαστε σε θέση να κατανοούμε φαινόμενα του οργανισμού που στο παρελθόν θεωρούνταν μυστήρια του ανθρώπινου σώματος. Έτσι λοιπόν, παρότι έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας στην εξερεύνηση του ανθρώπινου οργανισμού, έχουμε αναθεωρήσει την προσέγγιση μας απέναντι στον ασθενή. Με την διαπίστωση πως όλες οι διεργασίες του ανθρώπινου σώματος είναι αλληλοσυνδεόμενες, αναζητούμε πλέον την αιτία που προκαλεί την ασθένεια και δεν μένουμε πια στη συμπτωματική αντιμετώπιση, πράγμα που συνέβαινε κατα κόρον στο παρελθόν που οι γνώσεις και η τεχνολογία που αφορούσαν στην επιστήμη ήταν περιορισμένες.

 

Θα μπορούσαμε να κάνουμε λογο για μια ολιστική προσέγγιση του ασθενή, που βλέπει τον άνθρωπο ως ολοκληρωμένη οντότητα και όχι ως καρδιά, πνευμόνια, κόκαλα κτλ Έτσι λοιπόν και η στοματική κοιλότητα δεν θεωρείται ξεχωριστή απο το υπόλοιπο σώμα αλλά μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη συνολική εικόνα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών μας και του επιπέδου στρες. Ο σακχαρώδης διαβήτης, φλεγμονές μπορούν να εμφανιστούν ως ασθένειες στα ούλα ή στις γνάθους. Όσοι πάσχουν από τις νόσους των ούλων (ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό. Η έλλειψη ασβεστίου στη δίαιτα ή η παραλειτουργία του παραθυρεοειδούς αδένα, που ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου στο σώμα, συμβάλλει στην καταστροφή των δοντιών.

 

Τέτοιου είδους παρατηρήσεις, καθώς και η συμβολή της εξέλιξης της τεχνολογίας έχουν οδηγήσει στη θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς που εστιάζει στη χρήση μη τοξικών επανορθωτικών υλικών για οδοντιατρικές εργασίες, μη χειρουργικών περιοδοντικών επεμβάσεων για τη θεραπεία των ούλων, χαμηλής ακτινοβολίας ψηφιακές ακτινογραφίες και δίνει μεγάλη έμφαση στα συμπτώματα οδοντιατρικών μολύνσεων, που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τι αντίκτυπο έχουν στη γενικότερη υγεία μας.Οσο για τα σφραγίσματα, το αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα) με τον τοξικό υδράργυρο αντικαταστάθηκε με τη συνθετική ρητίνη και την πορσελάνη. Τα τελευταία υλικά ενώνονται με το δόντι προσφέροντας την αρχική αντοχή και αισθητική.

 

Τέλος, τις τελευταίες δεκαετίες δίνεται πολύ έμφαση στην πρόληψη καθώς το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί". Η Ιπποκρατική ρήση εκφράζει το βασικότερο κανόνα της Ιατρικής επιστήμης και η εφαρμογή της κρίνεται σήμερα επιτακτική. Ειδικότερα, οι στόχοι της Οδοντιατρικής πρόληψης περιλαμβάνουν τη διατήρηση μιας υγιούς οδοντοστοιχίας, την πρώιμη ανίχνευση των οδοντικών και ουλικών παθήσεων αλλά και γενικότερα κάθε νόσου που εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα.

 

Η υγεία του στόματος δεν σημαίνει απλά ένα όμορφο χαμόγελο. Είναι ο καθρέφτης της γενικής σας υγείας. Η παραμέλησή της μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Η γενική μας υγεία και η υγεία του στοματογναθικού συστήματος είναι αλληλένδετες, υπό την έννοια ότι η υπονόμευση της μίας μπορεί να επιδρά αρνητικά στην άλλη και αντιστρόφως.Ένα παραμελημένο στόμα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία λοιμώξεων οι οποίες ενδεχομένως να απειλήσουν ζωτικά όργανα.

 

Εδώ ο ρόλος του γενικού Οδοντιάτρου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός διότι η πρώιμη διάγνωση επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αυξάνοντας θεαματικά τις πιθανότητες ίασης. Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας είναι η επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Το χαμόγελο είναι από τους βασικότερους παράγοντες ενός ωραίου προσώπου. Αν το χαμόγελο δεν είναι όμορφο τότε νιώθουμε μειονεκτικά, προσπαθούμε να το κρύψουμε αποφεύγοντας να γελάμε, γεγονός που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας, τη συμπεριφορά μας και τελικά τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία.

 

Μπορούμε λοιπόν να προλάβουμε τις νόσους των δοντιών και των ούλων, αν εφαρμόσουμε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

 1. Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό κανόνα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
 2. Η χρήση οδοντικού νήματος: θεωρείται επιβεβλημένη διότι είναι ο μόνος τρόπος να αναιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα από τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών , εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να εισχωρήσει η οδοντόβουρτσα.
 3. Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν ένα συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα μας κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία.
 4. Ισορροπημένη διατροφή Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες πχ ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (πχ βιταμίνης C) έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.
 5. Τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο (τουλάχιστον 1-2 φορές ετησίως, και όποτε διαπιστώσετε το παραμικρό πρόβλημα στη στοματική σας κοιλότητα). Η τακτική επίσκεψη έχει ουσιαστική σημασία όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και για τον γενικό έλεγχο όλης της στοματικής κοιλότητας. Μάλιστα το κόστος της Οδοντιατρικής πρόληψης είναι πάντοτε χαμηλότερο από το κόστος της οδοντιατρικής θεραπείας.
 6. Πρόσληψη φθορίου: το φθόριο θωρακίζει τα δόντια καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στην τερηδονική προσβολή. Η πρόσληψη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως στοματικά διαλύματα φθορίου , δισκία φθορίου που χορηγούνται από τον Οδοντίατρο, με μια μέθοδο που εφαρμόζεται στο Ιατρείο και λέγεται «φθορίωση», με τη χρήση οδοντόπαστας κλπ.

 

Συμπερασματικά θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η καθιέρωση τακτικών επανέλεγχων , η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του στόματος και ο συσχετισμός τους με το γενικό ιστορικό του ασθενή, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και συχνή πρόσκληση για τον Οδοντίατρο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 07:28

Εμφανίσεις: 1623

Ομοιοπαθητική και Οδοντατρική

Ποιος τελικά ο ρόλος του οδοντιάτρου στην αντιμετώπιση του ασθενή με ομοιοπαθητική;

Με την κλασσική ομοιοπαθητική θεραπεία κάθε διαταραχή της στοματικής κοιλότητας και του προσώπου αντιμετωπίζεται σαν μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση. Η θεραπεία γίνεται με φάρμακα φυσικής προέλευσης με τα οποία αντιμετωπίζονται τόσο οξείες όσο και χρόνιες νόσοι.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

 • Σε περιπτώσεις ευαισθησίας ζώντων δοντιών που προκύπτουν μετά από επεμβάσεις σε αυτά (μετά από εμφράξεις, τρόχισμα δοντιών),
 • Στην οδοντική υπερευαισθησία,
 • Στην οξεία φλεγμονή του πολφού και του περιριζίου,
 • Στις χρόνιες φλεγμονές του πολφού η του περιριζίου,
 • Στις ουλίτιδες, περιοδοντίτιδα, περιεμφυτευματίτιδα,
 • Στους διάφορους τραυματισμούς σκληρών και μαλακών μορίων των δοντιών και του περιριριζίου,
 • Μετά από εργώδη εξαγωγή, ριζεκτομή, τοποθέτηση εμφυτευμάτων, περιοδοντικών επεμβάσεων
 • Στη περιστεφανίτιδα,
 • Στο ξηρό φατνίο,
 • Στα διάφορα αποστήματα (οδοντικά, περιοδοντικά),
 • Στον έρπη, στον ομαλό λειχήνα, στις άφθες,
 • Στις στοματίτιδες και στις γλωσσίτιδες,
 • Στη νευραλγία τριδύμου και στην πάρεση προσωπικού νεύρου,
 • Στην ξηροστομία.
 • Στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων η των καταγμάτων των γνάθων μετά από γναθοχειρουργικές επεμβάσεις,
 • Στις αρθρίτιδες της κροταφογναθικής,
 • Στην ταχύτερη επούλωση τραυμάτων των μαλακών μορίων.

 

Ο Οδοντίατρος θα πρέπει σε έναν ασθενή που είναι υπό ομοιοπαθητική θεραπεία να αποφεύγει τη χρήση:

 • Ευγενόλης και ευγενολούχων φυραμάτων,
 • Ισχυρών αντιβιοτικών, αναλγητικών, κορτιζονούχων σκευασμάτων τοπικής και γενικής χρήσης (και μόνο κατά περίπτωση).
 • Τη χρήση καμφορούχας παραχλωροφενόλης.

Επίσης, ο Ασθενής κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας, θα πρέπει να αποφεύγει:

 • Ισχυρά αντιβιοτικά, αναλγητικά, κορτιζόνη και ηρεμιστικά (και μόνο κατά περίπτωση και σε συνεννόηση με τον γιατρό).
 • Ναφθαλίνη, καμφορούχες αλοιφές και προϊόντα με πολύ δυνατές οσμές.
 • Μέντα (τσίχλες, καραμέλες με μέντα, οδοντόκρεμες με μέντα, στοματοπλύματα με μέντα).
 • Καφεΐνη (καφές, τσάι). Η αποφυγή του καφέ πρέπει να είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας, αλλά και μετά.

Γενικά, η αποφυγή όλων των παραπάνω ουσιών και φαρμάκων, κρίνεται αναγκαία κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας, γιατί μπορεί να αντιδοτήσουν στη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Φυσικά, αν κατ'ανάγκη συμβεί κάτι τέτοιο, δεν προκαλείται καμία παρενέργεια στον ασθενή, αλλά χρειάζεται η επανάληψη της δόσης του φαρμάκου, ώστε να συνεχιστεί η θεραπεία.

 

Τελικά, η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης του ασθενή που εφαρμόζεται σε όλους τους κλάδους της ιατρικής, άρα και στην οδοντιατρική. Ο θεράπων οδοντίατρος που διαθέτει γνώσεις και εκπαίδευση προσανατολισμένες προς την ομοιοπαθητική, μπορεί να αντιμετωπίσει τον ομοιοπαθητικό ασθενή στο ιατρείο του και να θεραπεύσει νόσους οξείας αλλά και χρόνιας μορφής με την χορήγηση φυσικών σκευασμάτων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 11:59

Εμφανίσεις: 2403

Στοματική υγιεινή - Βούρτσισμα

Ό,τι κι αν κάνει ο οδοντίατρος σας θα αποτύχει αν δεν έχει εσάς σύμμαχο. Από εσάς εξαρτάται η διατήρηση της στοματικής σας υγείας μέσω του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών σας, της χρήσης νήματος και της σωστής διατροφής.

Πάνω στα δόντια σας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα (τρυγία), προκαλώντας επίσης ουλίτιδα. Η άμυνα σας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το σωστό βούρτσισμα. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ιδανικό είναι να βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα. Τελείως απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα πριν κοιμηθείτε, μια και κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του. Σημαντικό στο βούτσισμα είναι να γίνεται με μια οδοντόβουρτσα, που δεν είναι φθαρμένη (δεν έχουν λυγίσει οι τρίχες) και με σωστή τεχνική. Το βιαστικό βούρτσισμα των 30 δευτερολέπτων δεν καθαρίζει, απλά δίνει την αίσθηση φρεσκάδας.

 

Βούρτσισμα

Κάντε το βούρτσισμα συνειδητά κι όχι σαν αγγαρεία. Προσπαθείστε να νοιώσετε τις κινήσεις του χεριού σας και τον τρόπο, που ακουμπά η βούρτσα στα δόντια και κινείται πάνω σ' αυτά. Ακουμπείστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια πάνω στα δόντια, δίνοντας της κλίση προς τα ούλα. Αρχίστε μικρές περιστροφικές κινήσεις, προσπαθώντας να αισθάνεστε κάθε δόντι που καθαρίζετε. Σημαντικό είναι να νοιώθετε ότι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μπαίνουν ελαφρά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή (τη σχισμή ανάμεσα στο ούλο και το δόντι). Κάντε γρήγορες, κοφτές κινήσεις επιμένοντας σε κάθε δόντι. Αφού βουρτσίσετε την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών πάνω και κάτω, κάντε το ίδιο και στις γλωσσικές επιφάνειες.

Προσοχή στην γλωσσική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών πάνω και κάτω. βούρτσισμαΗ οδοντόβουρτσα στα σημεία αυτά τοποθετείται κάθετα κι όχι οριζόντια και οι κινήσεις γίνονται πάνω -κάτω. Τελευταίες καθαρίζονται οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών με κινήσεις μπρος-πίσω. Δώστε έμφαση σε σημεία δύσκολα, όπως στραβά, συνωστισμένα δόντια ή φρονιμίτες που μισο-προβάλλουν από τα ούλα. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για ένα σωστό βούρτσισμα είναι γύρω στα 3-4 λεπτά. Οχι λιγότερο. Αν δεν αισθάνεστε ότι τα καταφέρνετε στις σωστές κινήσεις, σκεφτείτε την καλή λύση μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.

 

Στοματική Υγιεινή

Το βούρτσισμα, όσο σωστά κι αν γίνεται, δεν μπορεί να καθαρίσει τα σημεία ανάμεσα στα δόντια, εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο. Είναι κρίσιμα σημεία, απ' όπου ξεκινούν πάρα πολλές τερηδόνες. Στο σημείο αυτό μπορεί να δράσει μονάχα το οδοντικό νήμα. Το νήμα μπορει να χρησιμοποιείται μια φορά την ημέρα και ο οδοντίατρος σας θα σας δείξει τον τρόπο χρήσης του. Αν σας δυσκολεύει να το κρατήσετε με τα δάκτυλα, χρησιμοποιείστε τις εξαιρετικά βολικές λαβές νήματος (στα φαρμακεία).

Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες. Γλυκά, αναψυκτικά με ζάχαρη και κολλώδεις τροφές χωρίς ίνες καταστρέφουν πολύ εύκολα τα δόντια.

 

(τα παραπάνω σχήματα είναι από ενημερωτικό φυλλάδιο της Βutler)

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 12:00

Εμφανίσεις: 1753

Υπηρεσίες

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχει το ιατρείο μας ...

Δείτε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις

Απαντάμε σε καθημερινά θέματα που αφορούν τη στοματική υγιεινή ...

Δείτε περισσότερα

Επικοινωνία

Επισκεφθείτε μας ή επικοινωνήστε μαζί μας για ότι χρειαστείτε ...

Δείτε περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αδ. Κοραή 14, Ιωάννινα
info@potsis.gr
26510 32567
6937 997172
facebook twitter linkedin

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή

9:00 - 13:00  &  17:00 - 21:00

Συμβεβλημένοι με ΟΛΑ τα ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ

Χάρτης Πρόσβασης

Copyright © 2013 | Designed by PlanTech