Αδ. Κοραή 14, Ιωάννινα

26510 32567

info@potsis.gr

Οδοντιατρική Ενηλίκων

Οδοντιατρική Ενηλίκων

Κακοσμία είναι η δυσάρεστη οσμή που εξέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και γίνεται αντιληπτή από αυτούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ,αλλα όχι απο τον ίδιο. Το 90% των περιπτώσεων δυσάρεστης αναπνοής προκαλούνται από την αποσύνθεση των βακτηρίων στο στόμα. Τα αέρια που απελευθερώνονται από τα νεκρά βακτήρια στο στόμα, συχνά προκαλούν χρόνια δυσάρεστη αναπνοή.

Οι συνηθέστερες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι:

 • Σάπια δόντια, (τερηδονισμένα), και ατελείς προσθετικές εργασίες (κακότεχνες γέφυρες)
 • Η κακή στοματική υγιεινή, και  η ελλιπής καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας.
 • Η ουλίτιδα
 • Η ξηροστομία -η ύπαρξη της ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων.
 • Οι ρινικοί πολύποδες
 • Οι πυώδεις αμυγδαλές
 • Η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου, αλκοόλ κ.τ.λ.
 • Η χρήση καπνού
 • Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων.
 • Οι ακάθαρτες τεχνητές οδοντοστοιχίες
 • Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στη γλώσσα

Πολλές φορές η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αποτελεί ένδειξη παθήσεων του στομαχιού όπως:

 • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή των οξέων του στομάχου      στον οισοφάγο.
 • Τα προβλήματα του συκωτιού και των νεφρών. Οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και κέτωση, ενώ η δυσοσμία του στόματος κάποιες φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση.
 • Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί επίσης να οφείλεται σε λοίμωξη του φάρυγγα, προβλήματα των ιγμορείων, χαμηλή πρόσληψη υγρών ή έλλειψη ροής σιέλου.

Η εξάλειψη  όλων αυτών των αιτιολογικών παραγόντων με την εξατομικευμένη θεραπεία, συνιστά και την λύση για την δύσοσμη-δυσάρεστη αναπνοή.

Η αφαίρεση  της πλάκας ,της πέτρας αλλά και των χρωστικών απο τα δόντια  μας, γίνεται με ειδικά εργαλεία χειρός, αλλά και με υπέρηχους. Η αεροστίλβωση επίσης προσθέτει την τελευταία πινελιά στην διαδικασία ενός ολοκληρωμένου καθαρισμού. Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια σχετικά απλή οδοντική θεραπεία ,κατά την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα) από όλες τις επιφάνειες των μπροστινών αλλά και των πίσω δοντιών. Η αφαίρεση της πέτρας γίνεται συνήθως με υπερήχους και είναι σχετικά ανώδυνη.  Σε περιπτώσεις καπνιστών με κηλίδες ή έντονες χρωστικές γίνεται με σοδοβολή. Η πέτρα σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων του σάλιου επάνω σε υπολείμματα τροφών(οδοντική πλάκα). Η μικροβιακή οδοντική πλάκα είναι μια λεπτή, μαλακή και κολλώδης μάζα που βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και περιέχει εκατομμύρια βακτήρια. Όσο περισσότερο καιρό αφεθεί πάνω στα δόντια, τόσο πιο παχιά και σκληρή γίνεται, οπότε και η αφαίρεση της είναι πιο χρονοβόρα. Εκτός αυτού όσο μένει πάνω στα δόντια, μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών αν δεν αφαιρεθεί, προκαλεί δημιουργία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας  επειδή κρατά πάνω της τα βακτηρίδια. Για αυτό το λόγο η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται αναγκαία. Όταν όμως συσσωρευθεί τόσο πολύ πέτρα, ώστε να διεισδύσει ανάμεσα στο ούλο και το δόντι, μέσα στον λεγόμενο θύλακα και έχει δημιουργήσει την λεγόμενη υποουλική  πέτρα, τότε χρειάζεται θεραπεία ουλίτιδας, που σε κάποιες περιπτώσεις για να γίνει ανώδυνα πρέπει να γίνει με αναισθησία.

 

 • Διότι τα μεταλλικά (αμαλγάματα) περιέχουν υδράργυρο ο  οποίος είναι τοξικός, και σε ένα πολυτερηδονισμένο στόμα η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη .
 • Διότι η αισθητική των ρητινών (λευκών) σφραγισμάτων, είναι ασύγκριτη .
 • Διότι οι ρητίνες (λευκά) συμπληρώνονται , διορθώνονται εύκολα ,και ειναι εξισου ανθεκτικες.

Είναι μια φωτοχημική διαδικασία αφαίρεσης χρωστικών που έχουν ενσωματωθεί στα δόντια , είτε από τροφές, φάρμακα, κάπνισμα, η και κληρονομικούς παράγοντες

Ημέρα 1η: Επειδή η τεχνητή οδοντοστοιχία σας είναι ακόμη καινούργια, μπορεί να την αισθάνεστε μεγάλη στο στόμα σας, να νιώθετε ότι σπρώχνει τα χείλια σας προς τα εμπρός, να επηρεάζεται η ομιλία σας και να παρουσιάζετε μια μικρή τάση εμετού. Μην ανησυχείτε! Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και θα υποχωρήσουν καθώς το στόμα σας θα προσαρμόζεται στη νέα ολική ή/και μερική τεχνητή οδοντοστοιχία σας.
Ημέρα 2η έως 14η: Το στόμα σας συνηθίζει ακόμη την καινούρια ολική ή/και μερική τεχνητή οδοντοστοιχία. Προσπαθείτε να τρώτε πιο αργά και κόβετε την τροφή σας σε μικρά κομμάτια. Σε αυτό το στάδιο είναι φυσιολογικό να παρουσιαστούν αυξημένα επίπεδα σάλιου και ευαίσθητα σημεία στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει για περισσότερες απο μερικές ημέρες, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.
Ημέρα 15η έως 3 μήνες: Τώρα πια θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε μειωμένα επίπεδα σάλιου και η ομιλία σας θα είναι ευκολότερη. Χρησιμοποιώντας καθημερινά την τεχνητή οδοντοστοιχία σας θα μπορέσετε να συνηθίσετε ταχύτερα τη ζωή με ολική ή/και μερική τεχνητή οδοντοστοιχία
3 μήνες έως 1 έτος: Τώρα πια θα πρέπει να ζείτε καλά με τη νέα ολική ή/και μερική τεχνητή οδοντοστοιχία σας. Το κλειδί για αν συνηθίσετε το νέο σας χαμόγελο είναι να χαλαρώσετε, να κρατήσετε μια θετική στάση και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να προσαρμοστεί. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι η ολική ή/και μερική τεχνητή οδοντοστοιχία σας εξακολουθεί να εφαρμόζει σωστά στο στόμα σας. 

Σε  μια τεχνητή οδοντοστοιχία χάριν της αυξημένης απορρόφησης της φατνιακής ακρολοφιας (οστουν), έχουμε μειωμένη συγκράτηση, και εξ αυτής  προβλήματα στην ομιλία, στην μάσηση, όπως  και τραυματισμούς  στα ούλα. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται κυρίως στην κάτω γνάθο. Οι λεγόμενες στερεωτικές κρέμες δίνουν  μια  προσωρινή συγκράτηση, άλλα δεν λύνουν το πρόβλημα. Αν οι  συνθήκες  το  επιτρέπουν, μόνιμη και ικανή συγκράτηση, δίνουν τα  λεγόμενα, mini implants (μικρά εμφυτεύματα), τα οποία τοποθετούνται  συνήθως στην περιοχή των κυνοδόντων σε μια συνεδρία ,και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να φτιάξουμε νέα οδοντοστοιχία.

Η τεχνική αυτή  χρησιμοποιεί σύνθετη ρητίνη για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ή σπασμένων δοντιών, ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά και να αναδιαμορφωθεί ή επαναχρωματιστεί το χαμόγελό σας. Μετά την εφαρμογή ενός πολύ ήπιου διαλύματος αδροποίησης που κάνει ελαφρώς πιο άγρια την επιφάνεια των δοντιών σας ώστε να επιτρέψει στο υλικό συγκόλλησης να προσκολλήσει, ο οδοντίατρος εφαρμόζει τη ρητίνη και την σμιλεύει, χρωματίζει και διαμορφώνει ώστε να είναι το αποτέλεσμα ωραίο. Ένα φως υψηλής έντασης σκληραίνει το υλικό, το οποίο στο  τελευταίο στάδιο γυαλίζεται.

Οι όψεις είναι λεπτοί φλοιοί πορσελάνης που επικολλούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών, παρέχοντας ένα φυσικό και ελκυστικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση δοντιών που έχουν ξεφλουδίσει, αποχρωματιστεί, δεν είναι ίσια, έχουν φθορές, δεν έχουν το ίδιο μήκος ή για την κάλυψη μεγάλων κενών στην οδοντοστοιχία.
Τύποι Όψεων:
Οι δύο συνηθέστεροι τύποι όψεων είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης και οι όψεις πορσελάνης. Και οι δύο τύποι κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και η επικόλληση στα δόντια γίνεται με ρητινώδη κονία. Η πορσελάνη είναι ένα εύθραυστο υλικό, αλλά όταν επικολληθεί σταθερά στο δόντι γίνεται ιδιαίτερα δυνατή και ανθεκτική. Οι όψεις σύνθετης ρητίνης μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από τον οδοντίατρο στο ιατρείο του.
Πώς Τοποθετούνται οι Όψεις;
Ο οδοντίατρος αφαιρεί ένα μικρό τμήμα από την επιφάνεια του δοντιού για να διευκολύνει την τοποθέτηση της όψης. Στη συνέχεια λαμβάνεται το αποτύπωμα του δοντιού, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο. Εκεί κατασκευάζεται η όψη, ανάλογα με τη μορφολογία του στόματος και των δοντιών. Η όψη επικολλάται στο δόντι με ρητινώδη κονία.

 • Θα πρέπει να κάνετε ήπιες στοματοπλύσεις 3-4 φορές την ημέρα για 2-3 λεπτά με αντισηπτικό διάλυμα ή δροσερό χαμομήλι, ιδιαίτερα μετά από κάθε γεύμα. Το βούρτσισμα των δοντιών επιβάλλεται, αλλά με προσοχή στην περιοχή του τραύματος από την επόμενη ημέρα.
 • Δικαιολογείται κάποια αιμορραγία για περίπου 24 ώρες  μετά την επέμβαση. Σε περίπτωση παράτασης της αιμορραγίας δαγκώστε σε μια γάζα σταθερά και δυνατά για μισή με μια ώρα.
 • Χρησιμοποιήστε τα αναλγητικά φάρμακα και την αντιβίωση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
 • Αμέσως μετά την επέμβαση και για περίπου 2-3 ώρες χρησιμοποιήστε ψυχρά επιθέματα (παγοκύστη) εξωστοματικά, αντίστοιχα με την περιοχή της επέμβασης για 15-20 λεπτά ανά μια ώρα περιοδικά.
 • Μην καπνίζετε και μην πίνετε ζεστά ροφήματα την ημέρα της επέμβασης. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι κρύα και υδρική ή μαλακή. Συνιστώνται πολλά και μικρά γεύματα.
 • Απαγορεύται να χρησιμοποιείτε καλαμάκι.
 • Αποφύγετε τη γυμναστική για περίπου 24 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Δεν χρειάζεται να κοπούν. Θα φύγουν από μόνα τους.   
 • Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα αισθάνεστε καλύτερα και θα βοηθήσετε το χρόνο της επούλωσης. Καλή ανάρρωση.

Όσο μεγαλώνουμε είναι πιο πιθανό να έχουμε στεγνό στόμα, αλλά είναι και ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους απο την ηλικία των 30 ετών.Τα συμπτώματα είναι: δυσάρεστη αναπνοή, στεγνά, σκασμένα χείλη,  πόνος στη γλώσσα, διαταραχές στη γεύση, αίσθηση δίψας ειδικά την νύχτα,αλλά και προβλήματα στην ανοχή των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τον καθένα ξεχωριστά.

Το κόκκινο κρασί, το τσάι, τροφές και ποτά με χρωστικές τύπου  cola,  το κάπνισμα, η ηλικία, η έλλειψη καθαρισμού των δοντιών, όπως και η έλλειψη καθημερινής στοματικής υγιεινής ευθύνονται για την πλειοψηφία  των οδοντικών  δυσχρωμιών .Tα φάρμακα επίσης, έχουν μεγάλο μερίδιο για δυσχρωμίες  όπως και οι  ατελείς  απονευρώσεις

 • Μην καταναλώνετε δύσοσμες τροφές,
 • Πάρτε τα φάρμακα σας ως συνήθως,
 • Έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας και τυχόν ακτινογραφίες,
 • Αφαιρέστε το κραγιόν απο τα χείλη σας & έχετε μαζεμένα τα μαλλιά σας,
 • Ενημερώστε το γιατρό σας για ιδιαίτερες καταστάσεις όπως: αιμοφιλίες-βηματοδότες κ.λ.π,.
 • Κλείστε το κινητό σας & μην καπνίζετε,
 • Χαλαρώστε ακούγοντας μουσική η διαβάζοντας κάτι,
 • Μην μπαίνετε στο χώρο εργασίας του ιατρού όταν υπάρχει μέσα αλλος ασθενής,
 • Να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας,
 • Να τηρείτε τον οικονομικό διακανονισμό που έχετε συμφωνήσει.

 • Μην καταναλώνετε δύσοσμες τροφές,
 • Πάρτε τα φάρμακα σας ως συνήθως,
 • Έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας και τυχόν ακτινογραφίες,
 • Αφαιρέστε το κραγιόν απο τα χείλη σας & έχετε μαζεμένα τα μαλλιά σας,
 • Ενημερώστε το γιατρό σας για ιδιαίτερες καταστάσεις όπως: αιμοφιλίες-βηματοδότες κ.λ.π,.
 • Κλείστε το κινητό σας & μην καπνίζετε,
 • Χαλαρώστε ακούγοντας μουσική η διαβάζοντας κάτι,
 • Μην μπαίνετε στο χώρο εργασίας του ιατρού όταν υπάρχει μέσα αλλος ασθενής,
 • Να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας,
 • Να τηρείτε τον οικονομικό διακανονισμό που έχετε συμφωνήσει.

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα, οίδημα και αιμορραγία, ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Προκαλείται από την συσσώρευση οδοντικής πλάκας, εξαιτίας των βακτηρίων. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη: εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευθεί. Η  περιοδοντίτιδα αποτελεί το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας και χαρακτηρίζεται από την επέκταση της φλεγμονής προς τους συνδέσμους της ρίζας και το οστό . Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του δοντιού. Η καθημερινή στοματική υγιεινή με ετήσιους καθαρισμούς στον οδοντίατρο αποτρέπει τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.


Είδη Χειρουργικών Επεμβάσεων στα Ούλα

 • Επέμβαση Ουλικού Κρημνού – Αν το βάθος των θυλάκων ξεπερνά τα πέντε χιλιοστά, ο περιοδοντολόγος πρέπει να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία ώστε να μειώσει τους θύλακες που έχουν καταγραφεί στο διάγραμμα του ασθενούς. Σε αυτήν τη διαδικασία υποβάλλεται η πλειονότητα των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με περιοδοντίτιδα μεσαίου ή σοβαρού σταδίου. Ο περιοδοντολόγος θα κόψει τον ιστό του ούλου για να το διαχωρίσει από το δόντι και θα προβεί σε βαθύ καθαρισμό με συσκευή απόξεσης υπερήχων, αλλά και με εργαλεία χειρός, έτσι ώστε να απομακρύνει την πέτρα, την πλάκα και το βιοϋμένιο κάτω από τους θύλακες.
 • Ουλεκτομή – Σκοπός αυτής της επέμβασης είναι η αφαίρεση του επιπρόσθετου ιστού που αναπτύχθηκε στο δόντι για τη διευκόλυνση του καθαρισμού. Ο περιοδοντολόγος αναισθητοποιεί την περιοχή και απομακρύνει τον επιπρόσθετο ιστό.
 • Ουλοπλαστική – Αυτή η επέμβαση εφαρμόζεται για την επαναδιαμόρφωση του υγιούς ουλικού ιστού γύρω από το δόντι και τη βελτίωση της εμφάνισής του. Η ουλοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο ασθενής έχει υφίζηση ούλων, με τα ούλα να έχουν απομακρυνθεί από το δόντι. Το μόσχευμα ούλων λαμβάνεται από τον ιστό του ουρανίσκου και συρράπτεται και στις δύο πλευρές του δοντιού με υφίζηση.

Εάν ξυπνήσετε ένα πρωί και πονάνε οι μύες της σιαγόνας σας ή έχετε πονοκέφαλο, μπορεί να υποφέρετε από βρουξισμό (ασυνείδητο τριξίμο των δοντιών) που προκαλεί πόνο στα δόντια, τα αποσταθεροποιεί και πολλές φορές τα καταστρέφει μερικώς ή τελείως. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν βρουξισμό ασυνείδητα. Μπορεί και να μην αντιλαμβάνονται ότι τους συμβαίνει, μέχρι κάποιος να τους πει ότι όταν κοιμούνται τρίζουν τα δόντια τους με έντονο θόρυβο. Άλλοι διαπιστώνουν κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο ότι τα δόντια τους έχουν φθαρεί ή ότι το σμάλτο των δοντιών έχει ρωγμές. Άλλες πιθανές ενδείξεις του βρουξισμού είναι ο πόνος στο πρόσωπο, το κεφάλι και το λαιμό.  Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Εάν κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις στον οδοντίατρό σας και εκείνος εξετάσει προσεκτικά τα δόντια σας, θα μπορέσει να προσδιορίσει την πιθανή αιτία του βρουξισμού. Ανάλογα με την αιτία και τη ζημιά που έχει γίνει, ο οδοντίατρος μπορεί να σας υποδείξει: Να φοράτε έναν νάρθηκα νυκτός όταν κοιμόσαστε. Ο μηχανισμός αυτός, εφαρμόζει στην επάνω οδοντοστοιχία και αποτρέπει την τριβή με την κάτω. Ο νάρθηκας σας βοηθάει να ελέγχετε το τρίξιμο των δοντιών, δεν το θεραπεύει. Να επινοείτε τρόπους χαλάρωσης και ηρεμίας, επειδή το καθημερινό άγχος θεωρείται μια από τις αιτίες του βρουξισμού.  Εάν οι μύες της σιαγόνας σας πονάνε από το τρίξιμο των δοντιών σας, απλώστε μια ζεστή κομπρέσα στο πρόσωπό σας, για να χαλαρώσουν. Εάν υπάρχουν ανωμαλίες στη σύγκλιση των οδοντοστοιχιών σας, πρέπει να διορθωθούν. Εάν κάποια δόντια δεν συγκλίνουν κανονικά, μπορούν να διορθωθούν με σφραγίσματα, θήκες ή ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Ο νάρθηκας νυκτός προστατεύει τα δόντια σας, αλλά δεν αποτελεί θεραπεία.

Η πιο διαδεδομένη τεχνική βουρτσίσματος είναι αυτή κατά την οποία έχοντας ανοικτό το στόμα τοποθετείται η βούρτσα έτσι ώστε οι τρίχες να βλέπουν πλάγια προς τα πάνω δόντια και πλάγια προς τα κάτω δόντια (η βούρτσα να σχηματίζει γωνία 45ο  με το δόντι). Οι κινήσεις που ακολουθούν πρέπει να είναι μικρές και κυκλικές, ώστε οι άκρες των τριχών να καθαρίζουν την σχισμή ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Συνεχίζουμε με ευθύγραμμες παλινδρομικές κινήσεις στις μασητικές επιφάνειες. Στις εσωτερικές πλευρές των δοντιών (αυτές που κοιτούν προς την γλώσσα) κάνουμε τις ίδιες κυκλικές κινήσεις εκτός από τους άνω τομείς που καθαρίζονται με την βούρτσα όρθια και κατακόρυφες κινήσεις. Στο τέλος βουρτσίζουμε με 3-4 κινήσεις από μέσα προς τα έξω την ράχη της γλώσσας. Η στοματική υγιεινή συμπληρώνεται με τη χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό των επιφανειών μεταξύ των δοντιών, όπου οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν χωρούν για να αφαιρέσουν τη μικροβιακή  πλάκα. Επικουρικά δρούν στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο για προστασία από την τερηδόνα ή αντιμικροβιακές ουσίες για την προστασία από την ουλίτιδα.

Τι είναι η ακρορριζεκτομή;
Η ακροριζεκτομή είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στην εξουδετέρωση μιας φλεγμονής που προσβάλλει το άκρο της ρίζας ενός δοντιού. Με την ακροριζεκτομή αποκαλύπτουμε και κόβουμε το άκρο της ρίζας ενός δοντιού ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε τους γύρω φλεγμονώδεις, παθολογικούς ιστούς και σφραγίζουμε ερμητικά το τμήμα της ρίζας που έχει απομείνει.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται;
Η ακρορριζεκτομή είναι η λύση επιλογής, όταν

 • έχουμε κύστεις ή αποστήματα στην περιοχή της ρίζας του δοντιού που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ενδοδοντική θεραπεία
 • η ενδοδοντική θεραπεία για κάποιους λόγους έχει αποτύχει.

Η ακρορριζεκτομή δεν ενδείκνυται σε δόντια που οι ρίζες τους βρίσκονται κοντά σε νεύρα ή παρουσιάζουν ανατομικές δυσκολίες στην προσέγγιση τους.

Πώς γίνεται;
Η ακρορριζεκτομή αποτελεί μια απλή χειρουργική επέμβαση που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε οδοντιατρείο, αρκεί να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες αντισηψίας. Γίνεται με την βοήθεια τοπικής αναισθησίας όπως και το οποιοδήποτε σφράγισμα ή μια απλή εξαγωγή.
Κατά την ακρορριζεκτομή, δια μέσου μιας τρύπας που ανοίγουμε στο κόκαλο στο ύψος του τέλους της ρίζας του δοντιού (στο τελευταίο 1/3 της), κόβουμε το ακραίο τμήμα της, αφαιρούμε κάποια κύστη εφόσον υπάρχει και καθαρίζουμε την περιοχή από παθολογικούς ή μολυσμένους ιστούς.
Τέλος σφραγίζουμε ανάστροφα τη ρίζα στο σημείο που κόπηκε (ανάστροφη έμφραξη) συνήθως με αμάλγαμα και στην συνέχεια ράβουμε το τραύμα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα. Η πρόγνωση για το δόντι είναι πάρα πολύ καλή, ενώ με μια ακτινογραφία μετά από ένα εξάμηνο ελέγχουμε την επιτυχία της επέμβασης